Zala megye

www.falvak.hu/bocfolde

Lélekszám: 1061 fõ | Lakóházak száma: 336

Bemutatkozunk
-A falu történelmi áttekintése, múltja
-A falu elhelyezkedése
-A falu jelene
-Deutsch
-Turisztikai lehetőségek
-Akire büszkék vagyunk

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk
A falu történelmi áttekintése, múltja

A település nevét 1247-ben Buchfeldenként említik először. Possessio Buchfeldenként a Hahóti család ősi birtoka volt 1402-ig. Az utódaik között felosztották, vagy pereskedtek a területéért. Egy 1410-ben kelt oklevél egy ilyen pereskedés részleteit ismerteti meg az utókorral. A birtok ez után gyakran változtatott gazdát, a Boczföldei, Gerencsei, Hahóti és Kutasi-Terjék család között. A források 1426-ban Szent Margit tiszteletére emelt kőtemplomot említenek, ami a török hódoltság alatt elpusztult. A falu a török időkben sokat szenvedett, amikor Kanizsa 1600-ban a szultán kezére került, a portyázó seregek ellenállás nélkül vonulhattak a környéken. Bocfölde, mivel a forgalmas Kanizsa-Sopron út mellett feküdt, s nem volt védett erődített hely, elpusztult. A hódoltság megszüntével, a XVIII. században a lassan újra épülő falu már a forgalmas úttól beljebb települt. Főleg kisbirtokosok lakták, s későbbi időkben sincs nagybirtokos ura. 1702-ben Mizdó Ferencz özvegye, nemesbebesi Bebesi Judit nagyasszony gyermeke nem lévén a falut Tóth István fiainak adományozta. Tóth István Thököly Imre és Zrínyi Ilona hűséges embere volt és érzelmi szálak kötötték az özvegy Judit asszonyhoz. Így került a falu Tóth Péter és Tóth István testvérek tulajdonába, akik a Visy család (ma már Vizsy vagy Vizsi) megalapítói lettek, kiknek szép számú leszármazottai ma is a községben élnek.
1826-ban 56 háza, s annak 413 lakója volt. 1851-ben 450. A kiegyezés után a közigazgatás korszerűsítésekor a zalaegerszegi járásba sorolják. 1907-től körjegyzői központ lett, idetartozott Bak és Sárhida is. 1935-ben lakóinak száma 895 volt.


A falu elhelyezkedése

A település Zala megye északi részén, a megyeszékhelytől Zalaegerszegtől délre, a város szomszédságában, a Felső-Válicka völgyében fekszik. Közlekedés szempontjából jó helyzetben van, vasúti és buszközlekedés adottságai révén. A falu megközelíthető a 74-es úton. A falu körül a Zalai-dombság észak-déli irányú vonulatai húzódnak, amelyekre és közé épült a község.


A falu jelene

Jelenleg a falunak 1061 lakosa van és körülbelül 330 háza. Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, hisz teljes közműrendszerrel rendelkezik. (vezetékes ivóvíz, gáz, csatorna rendszer, kábel TV hálózat) A településen körjegyzőség működik, melyet a szomszédos Csatár községgel tartanak fenn, mint ahogy az általános iskolát és az óvodát is. Az utóbbi években több vállalkozás kezdte meg a tevékenységét. A községben három bolt, három italbolt és egy panzió látja el a lakosság és az idelátogatók szükségleteit.
Jelenleg 70 házhely kialakítása van folyamatban, mely további fejlődést fog a falu számára biztosítani. A házhelyek iránt nagy az érdeklődés, köszönhető ez Zalaegerszeg közelségének is. (6 km)


Turisztikai lehetőségek

Az idelátogatókat általában a festői dombvidék és erdők vonzzák, ahol kellemes sétákat lehet tenni. Könnyen elérhetők a megyében található melegvizes fürdők illetve a Balaton és a zalaegerszegi Aqua-park is.


Akire büszkék vagyunk

Községünk lakója Farkas Ferenc szobrászművész., kinek háborúsemlékműve a falu temploma előtt tekinthető meg.. Alkotásai a megye több pontján megtalálhatók.


Deutsch

Unser Dorf liegt in Westungarn nicht weit von Zalaegerszeg, etwa 6 km lang. Das Dorf hat sehr schöne geographische Lage, es wird von Hügel und Wälder umgeben.
Der Name des Dorfes wurde zuerst in 1247 als Buchfelden erwähnt. In der Türkenzeit wurde Buchfelden zerstört, erst im 18-en Jahrhundert wurde es wiederaufgebaut. Jetzt hat Bocfölde 1061 Einwohner und etwa 330 Häuser. Die meisten Bewohner arbeitet in der Stadt, einigen beschäftigen sich mit der Landwirtschaft. Unser Dorf entwickelt sich in den letzten Jahren rasch. Wir haben Wasser-, Gas-, Kanalisatyonssystem. Für die Bewohner und auch für die Besucher stehen drei Tante-Emma-Laden, drei Kneipe und ein Pension zur verfügung. Jetzt werden 70 Gründstücken ausgebildet, die verkauft werden wollen. Aber auch Häuser kann man in unserem Dorf kaufen. Wenn Sie uns besuchen, können sie die Heilbäder in Héviz, Lenti, Kehidakustány und auch Balaton erreichen, etwa 30 minuten. Sie können uns die landstraße 74 erreichen.

Eseménynaptár

 Május első vasárnapja Búcsú

 Augusztus utolsó szombatja Falunap

Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Telekértékesítés
  A község északi területén ipari park, vállalkozás számára telkek értékesíthetők. Érdeklődni az önkormányzatnál.

 • Eladó házak, házhelyek
  Eladó házakat ajánlunk az érdeklődőknek településünkön jelenleg 7 db. található. Házhelyek száma 2003-ban kb. 30 db.

 • Letelepedési előnyök Bocföldén
  Községünk közel fekszik a megyeszékhelyhez, Zalaegerszeghez, a várostól 6 km-re, jó munkahely lehetőségek, kiváló közlekedés.

Alapítványok, civil szervezetek

  Bocföldéért Közalapítvány

  Elnök: Heller Józsefné


Információk

Polgármesteri hivatal:8943 Bocfölde, Ady út 15.
Polgármester:Pálfi István
Telefon:92/581-051
Fogadónapok:Csütörtök 14-16 óra
Alpolgármester:Vizsi György
Jegyzõ:Horváth Béla
Képviselõtestület:Ifj. Horváth Lajos, Horváth Tibor, Egyed József, Sümeghy Gáborné, Rákosáné Vizsy Andrea, Tóth Éva
Falugazdász:Györe László
Intézmények

  Általános Iskola
  8943 Bocfölde, Radnóti út 11.
  92/461-048
  bocisk@enternet.hu
  Vezetõ: Lelkesné Farkas Judit

  Óvoda
  8943 Bocfölde, Kossuth u. 7.
  92/461-347
  Vezetõ: Goórné Mészáros Éva

  Művelődési Ház
  8943 Bocfölde, Petőfi u.1.

  Orvosi rendelő
  8943 Bocfölde, Kosztolányi u. 8-10
  92/461-050
  Vezetõ: Dr. Czipóth Magdolna

  Könyvtár
  8943 Bocfölde, Petőfi u. 1.

  Posta
  8943 Bocfölde, Kossuth u. 38
  92/461-040