Kétbodony

Nógrád megye

www.falvak.hu/ketbodony

Lélekszám: 536 fõ | Lakóházak száma: 230

„ Ezt látni kell! Budapesttől csak egy ugrás, távolabbról is megéri a fárdtságot.”, idézet a turistáktól

Bemutatkozunk
-A falu elhelyezkedése:
-A falu múltja:
-Kétbodony jelene:
-Infrastruktúra:
-Gazdasági helyzet:
-Közlekedés, megközelíthetőség:
-A település fejlődése:
-Sportolási lehetőségek Kétbodonyban:
-Turistáknak látnivalók a községben:
-Közeli kirándulóhelyek 20 km-es körzetben:
-Horgászat, Vadászat
-Egyéb ajánlatok:

Eseménynaptár

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk


A falu elhelyezkedése:

Az ország és Nógrád megye egyik legszebb vidékén Budapesttől 65 km-re lévő község.

Kétbodony Nógrád megye délnyugati részén, a Cserhát hegy lábánál fekvő, festői környezetű település, Budapesttől 70 km, Balassagyarmattól 23 km és Váctól 30 km távolságra van. Négy szomszédos települést köt össze. Romhány, Szente, Szécsénke, és Kisecset községeket.


A falu múltja:

Már az előző bolgár állam idején is lakott hely volt. A tatárjárás után a Kartal nemzetség ősi birtoka lett. A Kartal nemzetségbeli Czudától származó Bodoni Czuda család közel 300 éven át birtokolta a falut.
Közben 1264 – 1276 között a Nyulak szigetén (ma Margit-sziget) élő apácák tulajdona volt. 1516-tól 25 éven át Werbőczi István volt a birtokosa, majd ismét a bodonyi Bodony család leszármazottaié lett.
Két ízben került török hódoltság alá, a falu e 113 év alatt kétszer néptelenedett el. Mindkét esetben felvidéki evangélikus tótokkal telepítették be.

A XVII.század során Bodony közelében kialakult egy kisebb falu is, melyet Felső-Bodonyként neveztek el. A régebbi, nagyobb lett az Alsó-Bodony. 1710-ben a romhányi csata a Felső- Bodonnyal határos sík mezőn zajlott. 1848-49-ben Bibiti Horváth Elek alispán – a falu földesura- révén kaptak történelmi szerepet az itt élők.

1902-1903 során a 2 falu egyesítéséből jött létre Kétbodony. 1982-től 1993 végéig Romhánnyal egyesítették. 1994. januártól ismét önálló község. 1895-től – kisebb megszakítással körjegyzőségi székhely.


Kétbodony jelene:

Megközelíthetősége:
1. A 2.sz. országos főútvonaltól Rétság felől, a 3.sz. országos főútvonaltól,
Aszód felől, a 22.sz. útról Balassagyarmat felől történhet meg.
2. Autóbusz-közlekedés minden irányból biztosított.
3. Vasútvonal közvetlenül nem érinti a falut.


Legközelebbi vasútállomások:

Romhányi állomástól a falu centrumig 1200 m, a becskei állomástól 7 km, a magyarnándori állomástól 9 km, a nógrádkövesdi állomástól is 9 km a távolság.
A vasút állomásokról közvetlenül, vagy átszállással a falu elérhetőségét menetrend szerinti autóbuszok biztosítják az utasoknak a közlekedést.

Éghajlat:

Mérsékelten hűvös, mérsékelten szárazként jellemezhető. A legmelegebb nyári napok maximum hőmérsékletének átlaga 35,5 C° , a leghidegebb téli napok, minimumnál – 17 C°. A legmelegebb napok július- augusztus, a leghidegebb január-február hónapban fordulnak elő.


Infrastruktúra:

A villany, vezetékes ivóvíz, vezetékes telefon és a vezetékes gázszolgáltatás megoldódott. A csatorna-beruházás és szennyvízelvezetés a jövő feladata. A közutak állapota jó. Élelmiszerbolt és vendéglátóhely üzemelnek, étterem 1 km-re Romhányban, a Bodony felé lévő faluvégén található. A községben. Szemétszállítás kéthetenként, szervezetten történik. A falu lakossága nagy gondot fordít a település tisztaságára, a rendre.


Gazdasági helyzet:

Az itt élő emberek takaros családi házakban laknak, melyekhez virágos udvar és díszkert is tartozik. A családok egy része termőfölddel is rendelkezik, és csaknem minden család foglalkozik – kiegészítő tevékenységként – ribizli és málnatermeléssel. A fiatalabbak a környező települések ipari üzemeiben, vagy a helyi vállalkozóknál dolgoznak. Munkanélküliség 1996-97 óta alig fordul elő. Építőiparban dolgozókból hiány van, de a környező településekről is igénybe vehetők.


A községben lévő 17 hektáros horgásztó környékén lévő hétvégi telkek gondozása, az ott épülő házak is adnak munkalehetőséget. A telkek száma 450, amelyek közül már 250 telken épült hétvégi ház.


Letelepedési lehetőség:

Korlátozott mértékben lakásépítésre alkalmas közművesített telkek kedvező áron eladók. Megüresedő házakat esetenként eladásra kínálnak az örökösök.

A községben lévő vállalkozások:

- A Cserhát Reklám és Propaganda Kft.: a turizmust működteti és építőipari részlege is van.
- Horgászcikk Készítő Kft.
- Hangács János tereprendező és fuvarozó vállalkozó
- Szentesi László mezőgazdasági vállalkozó
- Dénes Henrietta vállalkozó: fodrászat, kozmetika, szolárium és virágbolt üzemeltetése.

Piac:
A telkekhez vezető Tó utca lakói, a házak elé polcokra kirakott árukínálattal hívják fel az átutazók, a vendégek figyelmét, hogy mit is lehet kedvező áron megvásárolni. Sikeresen és egyre többen csinálják az ilyen módon történő értékesítést.


Közlekedés, megközelíthetőség:

Autóbuszjárat: Budapestről az Árpád-hídtól Rétságig, vagy Balassagyarmatig, átszállással Kétbodony centrumba érkezik a vendég. Balassagyarmati autóbusz pályaudvar telefonszáma : 35/301-400

Vonat: Budapest Nyugati pályaudvar – Vác- Diósjenő- Romhány végállomással, onnan autóbusszal, vagy gyalog érhető el a község centruma, amely 1200-1300 méterre van.


A település fejlődése:

Az önállóság óta (1993 július 1.) 15 új családi ház épült. A használt házak eladását is figyelembe véve legalább 30 család telepedett le, elsősorban a fővárosból. Az üdülőtelepen pedig 250 körül van az újonnan épített hétvégi házak száma. Van fodrász, kozmetikus és virágbolt is településen. Havonta egyszer- kétszer zenés-táncos rendezvényre is sor kerül.
A községben jónak nevezhető a közbiztonság. Évenként 2-3 alkalommal szerepel valamelyik televízióadásban, illetve rádióriportokban nevezetességei, rendezvényei miatt.


Sportolási lehetőségek Kétbodonyban:

Labdarúgás ( nagypályás, kispályás lehetőségek). Teniszpálya, a község centrumában, továbbá asztalitenisz, lovaglás, télen szánkózás, lovas szánkózás, síelés, sífutás, fakutyázás. Fogathajtásra is van lehetőség.


Turistáknak látnivalók a községben:

· 210 éves késő barokk műemléktemplom, előtte gondozott Hősök parkja, ahol az első világháború hősi halottainak emlékoszlopai, valamint az első és második világháborúban elhunytak kopjafái vannak a hősi halottak neveivel.
· Falumúzeum (tájház) a XIX. Század végi és a XX. Század első felének használati eszközeit, ruházatát és szokásait bemutató állandó kiállítással. Nyitva: csoportoknak igény szerint, egyéni turistáknak általában a hét végén.
· Mini állatkert (szérűskert) szelíd állatokkal, amelyeket a gyerekek simogathatnak.
· Bognárműhely is van a faluban, amelyet XIX. Század végi, XX. Század eleji, ma is működő ipari múzeumi, faipari gépekkel.
· II. Rákóczi Ferenc 1710. január 22-i csatájának helyszíne Romhány és Felső- Bodony közötti rét területe volt, viszont a csatát a Fejedelem a kisbodonyi falurészen lévő kis dombról irányította.
· Kuruc szobor a Millenniumi parkban a Rákóczi csata emlékére építtette az önkormányzat 2000-ben.
· Világító kereszt az evangélikus temetőben, a falu feletti dombon épült 1999-ben.
· 17 hektáros horgásztó, amely intenzíven telepített tó.
· A községet nagy számban keresik fel kirándulók, több napig itt lakó üdülők, horgászok és hétvégi pihenők.
· Kék turista útvonal a településen, illetve külterületén halad át, bélyegző –hely a turistaházakban. Saját turista útvonalon szintén lehet 3-5 km-en túrázni.
· Lovas sportokra is lehetőség van: lovaglás, hintózás


Közeli kirándulóhelyek 20 km-es körzetben:

· Irodalmi emlékhelyek: Horpács (Mikszáth kúria) és Csesztve (Madách kúria), Mohora Mikszáth Kálmán – Mauks Ilona esküvői színhelye az evangélikus templom. Balassagyarmat: Palóc múzeum, képtár stb..
· Történelmi emlékhelyek Romhányban: Rákóczi mogyorófája és a Rákóczi csata emlékére állított obeliszk.
· Múzeumok: Balassagyarmat (Palóc Múzeum és Skanzen, a Szerb templom stb..), Bánk, Szűgy, Terény, Bercel, Cserhátsurány és Érsekvadkert ( helytörténeti múzeumok), Mohora ( Tolnai Klári emlékház)., Szécsény: Kubinyi Ferenc múzeum Terény: Orsómagnó múzeum.
· Várak: Nógrád, Drégely, Szanda, Hollókő ( az ófalu a Világörökség része)
· Fürdés: bánki tóstrand (8 km), Diósjenőn és Balassagyarmaton strandok, Pásztón melegvizű strand (40km)
· A községet körülvevő hegyekben, völgyekben ismerkedés a természettel, pl. a kéktúra útvonalon és saját 3-5 km-es túra útvonalon.


Horgászat, Vadászat

Horgászás: Intenzíven telepített horgásztó, gazdag halállománnyal. Nyáron folyamatos a telepítés. Napijegy a horgásztanyánál lévő presszóban váltható. Hétvégén éjszakai horgászati lehetőség is adott.


Vadásztársaság: A romhányi vadászegyesület vendégeket, külföldieket is
fogad rendszeresen, elszállásolás a Cserhát turista
házakban.


Egyéb ajánlatok:

Táborok szervezése: a vállalkozóknak rendezvények értekezletek, konferenciák, baráti-rokoni találkozások, lovas turistáknak istálló, szállás, a horgászoknak kiváló hely, mert a helyi horgásztavon kívül 8-10 horgásztó, köztük a palotási, a maconkai, a magyarnándori, a bánki, a diósjenői, a szécsényi tavak és az Ipoly folyó is, rövid idő alatt elérhetők. (30-40 perc)

Képzőművészeti: táborok szervezés alatt ( festők, fotósok, fafaragók)

Eseménynaptár

Alapítványok, civil szervezetek

  „ Kétbodonyért” Alapítvány


  A „Kétbodonyért” Alapítvány a község sport-és kulturális tevékenységének támogatója, alapította a település polgármestere.
  Bankszámlaszám: 63601101-16400258 ( szja 1%)
Információk

Polgármesteri hivatal:2655 Kétbodony, Madách u. 37.
Polgármester:Holes Imre
Telefon:35/355-260
Alpolgármester:Hajzsel József
Jegyzõ:Nagy Kálmán
Képviselõtestület:Bagyinszki Ferencné, Baráth Péter, Hugyecz István, Matulányi Györgyné
Intézmények

  Orvosi rendelő:
  2655 Kétbodony, Madách út 37.
  35/355-107

  Orvos: Dr. Jakubecz József főorvos a háziorvos
  Gyermekorvos: Dr. Szeleczki Teréz
  Fogorvos: Romhányban van: Dr. Szépvölgyi János

  Evangélikus Egyház Lelkészi Hivatal:
  2655 Kétbodony, Tó út 21.
  35/355-743

  Lelkész: Kollár Zsolt

  Falumúzeum:
  Vezetõ: Holes Imréné

  A község régebbi központjában került kialakításra egy 350 m2-es több száz éves épület teljes felújításával. Megnyitása 2002. július hónapban volt. Gazdag gyűjteményét a lakosság adta össze.

  Művelődési Ház és Könyvtár:
  2655 Kétbodony, Madách út 42.
  35/355-260
  Vezetõ: Saligáné Kis Szilvia

  Postahivatal:

  mobil postakocsi látogatja a települést. Nyilvános telefonfülke a centrumban található, pénzbedobással működik.

SZÍVESEN VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET KÉTBODONYBA !