Baranya megye
holotaj@mail.dedasz.hu
www/falvak.hu/kovagoszolos

Lélekszám: 1356 fõ | Lakóházak száma: 470

E nagymúltú falu a jelenben a jővőért küzd.

Bemutatkozunk
-Kővágószőlős eléhelyezkedése
-A település története
-Infrastruktúra
-Bányászati Múzeum, Kővágószőlős

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk

Kővágószőlős eléhelyezkedése

A Mecsek déli lankáján, a meredek Jakab hegy tövében fekszik Kővágószőlős. A település Dél-Dunántúl központjától, Pécstől mindössze 10 km-re, közúton jól megközelíthető helyen található. A 6-os sz. országos főútvonallal 2,5 km-es jó minőségű út köti össze. Sűrű buszjárat biztosítja az összeköttetést a megyeszékhellyel.

A falu kapujában ágazik el az út Hetvehely, Bakonya, Kővágótöttös és Cserkút irányába; ez utóbbin keresztül is megközelíthető Pécs. A fenti települések alkotta kisrégió természetes központja Kővágószőlős.


A település története

A község környéke Kr. e. 1100 óta lakott, a hegytetőn a kora vaskori nép temetkezési helye ismert régészeti lelőhely. Egymást váltották itt a kelták, rómaiak, és a népvándorlás korának népei, melyeknek jól védhető központja volt a Jakab hegyen található avar kori földvár.

A korai magyar középkortól a falu a Szent Istváni alapítású pécsi püspökséghez tartozott, aminek köszönhető a románkori műemlék templom, és a hegytetőn található, ma már csak restaurált romjaiban látható pálos kolostor építése. Ide (592 m-es magasságba) csodálatos panorámát kínáló jelzett túraútvonal vezet, kiemelt kilátópontokkal: Babás szerkövek, Zsongorkő, és a Jubileumi kereszt néven. Jó időben látható az országhatáron túl a Szlavóniai hegyek körvonalai, előtérben a Dráva síkság több településével.


Infrastruktúra

A község infrastruktúrája jó: villany, vezetékes ivóvíz és gáz szolgálja az itt lakók kényelmét. A csatornahálózat a település egy részén kiépített, a befejezés a közeljövő feladata.

A faluban Nevelési Központ, orvosi rendelő, bolthálózat, postahivatal, vendéglátóhelyek, és szerényebb igényeket kielégítő, max. 40 főt befogadó turistaszálló található. A falusi vendéglátás keretében további szálláslehetőség adódik.


Bányászati Múzeum, Kővágószőlős


A faluban a felhagyott bányászat eszközeit bemutató Bányászati Múzeum, és a régi korok mindennapjait felidéző helytörténeti kiállítás szolgál látnivalóval.

A szubmediterrán éghajlatnak hála, a hegy lábának megszelídült lejtőjén évszázadok (ezredek?) óta meghonosodott szőlőtermelés kiváló borok alapanyagát szolgáltatja.

Érdemes megtekinteni a felújított katolikus plébánia műemlék épületét, és a pár kilométerre feltárt római villa maradványait.

Eseménynaptár

 Június 7. Falunap - Kővágószőlős

 Július első vasárnapja Búcsú - Kővágószőlős

 Augusztus 20. Szent István Napi Megemlékezés - Kővágószőlős

 Szeptember 20. Szüreti Mulatság - Kővágószőlős

 Október első vasárnapja Búcsú - Kővágószőlős

Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Ipari park Kővágószőlősön, a Mecsek lábánál
  Az infrastruktúra rendelkezésre áll a község határában, az egykori bányaművelés hagyatékaként fennmaradt épületeket, közműhálózatot felhasználó Ipari Parkban is, kiegészülve jó minőségű belső úthálózattal, mely közvetlenül a főúthoz kapcsolódik, és iparvasúttal, szintén fővonali csatlakozással. A villamos energia szinte korlátlan befektetői igényeket kielégítően áll rendelkezésre. Itt egy helyen található közúti és vasúti összeköttetés, telephely, gáz és villamos energia, valamint képzett munkaerő.

 • Kedvező letelepedési előnyők Kővágószőlősőn
  Településünk különösen kedvező feltételeket találnak az itt letelepedni szándékozók: munkalehetőség, jó közlekedés, sűrű autóbuszjárat, Pécs 10-km-es közelsége, közművesítettség, jó kereskedelmi ellátás és viszonyok, iskola, kikapcsolódási lehetőségek, egészséges és kellemes környezet.

  A község tárt karokkal várja minden látogatóját és vendégét. Erre az itt élőkön túl, tanúk a településen ingatlanokat vásárló, vendégházat létesítő holland, és más nemzetiségű családok, akik sokra értékelik a rövid, enyhe tél és a hosszú, napsütéses, meleg nyár, valamint a jó levegő előnyeit is.

Alapítványok, civil szervezetek

  Zsongorkő Baráti Kör
  7673 Kővágószőlős, Széchenyi u. 4/1.
  72/374-190
  Elnök: Holota Jenő

  Célja: környezetvédelem, faluszépítés, hagyományőrzés.
  Tagság kb. 80 fő
Információk

Polgármesteri hivatal:7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 34.
Polgármester:Sándor Tibor
Telefon:72/564-083
Fax:72/564-081
Fogadónapok:A település gazdája Kővágószőlős község Önkormányzata, az ügyeket a Polgármesteri Hivatal intézi.

Ügyfélfogadás munkanapokon, teljes munkaidőben van.
Alpolgármester:Varga Géza
Jegyzõ:Lezsákné CSima Mária
Képviselõtestület:Holota Jenő, Maurer Péter, Horváth Jenő, Nagy-József László, Ifj. Bogdán Jenő, Buzás Ferenc, Hergyó László, Várnai József
Falugazdász:Forrai Pál
Intézmények

  Könyvtár
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 34.

  Óvoda
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 2./A
  Vezetõ: Gyenis Emil

  Művelődési Ház
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 69.

  Orvosi Rendelő
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 2.
  Vezetõ: Dr. Pallós Zoltán háziorvos

  Általános Iskola
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 2./A
  Vezetõ: Gyenis Emil

  Bányászati Múzeum
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 54.

  Helytörténeti Kiállítás
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 36.

  Posta
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 69./A

  Rendőrség
  7673 Kővágószőlős, Újtelep 1.

  Plébánia
  7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 75.
  Vezetõ: Tímár György plébános