Somogy megye

www.falvak.hu/patosfa

Lélekszám: 320 fõ | Lakóházak száma: 130

Bemutatkozunk
-Patosfa elhelyezkedése, rövid története
-Patosfa napjainkban

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk


Patosfa elhelyezkedése, rövid története

Patosfa dél-somogyi település Somogy és Baranya határán a Kaposvár - Lad - Szigetvár útvonalon található.

A település neve 1486-ban fordul elő először Pathosfalwa alakban.A 19. században a Somssich család birtokába került, szép kastélyt építtettek 1872-ben. Határában kezdôdik a Gyöngyös patakra telepített Merenyei víztározó. A lakosság száma az 1850-es évektől fokoztatossan nőtt, maj az 1950-es évek közepétől fokozastossan csökkent. Jelenleg a falu lakossága 320 fő.


Patosfa napjainkban

Településünkre látogatókat kellemes nyugodt környezet várja, az idelátogatókat a helyiek szívesen fogadják. A kellemes lankás táj, a települést övező erdők és a közeli halastó alkalmas a pihenésren és a kikapcsolódásra. A lakosság jelentős része időskorú, a munkahelyek hiánya miatt sok a munkanélküli. A településünkön vállalkozní kívánók így biztos munkaerő kapacitással számolhatnak, melynek egy része szakképzett munkás.

A településen heti három alkalommal háziorvosi, két alkalommal fogászati ellátás biztosított. A község vezetékes ívóvízhálózattal rendelkezik, a szilárd hulladék gyűjtése és szállítása megoldott.

A szép természeti környezet és a tiszta levegő vonzó a külföldiek számára is. Az elmúlt öt évben megnőtt a betelepülő német, osztrák és holland családok száma.

Munkalehetőséget az egy éve beindult faipari vállalkozás ad, átlagossan 20 fő részére. A helyi mezőgazdasági szövetkezet 4-5 fővel dolgozik, de jelentős munkalehetőséget kínáll a községünkhöz közel lévő Szociális Otthon is.A falubeli gyerekek a három kilóméterre lévő ladi iskolába és ovódába járnak. A községben 1995 óta falugondnoki szolgálat működik, fő tevékenysége a szociállis feladatok ellátása és a kapcsolattartás.

Az 1995 óta minden augusztusban megtartott Falunap hagyománnyá vált, rendezvényei nemcsak a helyi lakosok, hanem a környező települések lakói számára is vonzóak. 2000-ben e rendezvény keretében került felavatásra a község címere és zászlaja.

Zászló:

1:2 arányú aranyszínű zászló, hosszanti széleinn egy-egy- arany éllel. A zászló hossztengelyének felső harmadpontja középpontjában a címer foglal helyet.

Címer:

Álló háromszögű kék pajzs vörös pajzsfővel. A pajzs kék mezejében zöld halmon jobbra fordult ezüst unikornis (egyszarvú) ágaskodik. A vörös pajzsfőben egymás mellett vízszintesen elhelyezve három arany platánlevél látható.

Magyarázat: A címer a település múltját és természeti környezetét kívánja megjeleníteni. Az egyszarvú Patosfa egyik középkori birtokosának, a XV. század végén és a XVI. század elején földbirtokos Kornis családnak a címeréből származik. A három arany platánlevél az egykori patosfai kastély parkjában ma is élő ősi platánfákra, illetve közvetve a település természetes környezetére utal.

Eseménynaptár

 Augusztus 18. Falunap - Patosfa
- Egésznapos programok! Családi és egyéni vidám vetélkedők. Ki mit tud verseny.

- Deryné Színtársulat előadása: 15.00-kor
- Este falubál
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK! December 05. Télapó Ünnepség - Patosfa
Szánon érkezik a Télapó!Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Adómentesség
  Településünkön működő vállalkozások ipari adó alól mentesülnek.

Alapítványok, civil szervezetek

  Katolikus Templom
  7536 Patosfa, Fő u.Információk

Polgármesteri hivatal:7536 Patosfa, Fő u. 75.
Polgármester:Horváth Margit
Telefon:82/487-713
Fax:82/487002
Fogadónapok:Hétfőtől Csütörtökig: 8.00-12.00
Alpolgármester:Mózes János
Jegyzõ:Dr. Árvai László
Képviselõtestület:Bitó István, Bozsoki János, Regán András, Sebők Lajosné
Intézmények

  Művelődési Ház
  7536 Patosfa, Fő u. 75.

  Orvosi Rendelő
  7536 Patosfa, Fő u. 75.
  Vezetõ: Dr. Nagyházi Gábor

  Könyvtár
  7536 Patosfa, Fő u. 75.

  Postamester
  7536 Patosfa, Petőfi u. 43.